Pages

Oct 15, 2009

Di Sebalik Hijab Malu...


Bismillahirrahmanirrahim....

Di sebalik hijab malu, Dia teresak dalam sendu,
Di sebalik hijab malu, Dia berperang, menawan gelodak nafsu.

Neraca nafsu : Penat sungguh menjaga hati…..

Neraca iman : Allah telah berjanji, pasti ada ganjarannya..

Neraca nafsu : Sabarkah kau mengimbangi dunia dan akhirat sepanjang hayatmu? Yang mungkin berpuluh-puluh tahun lagi..

Neraca iman : Justeru, jaminkan aku, aku akan hidup esok hari, ataupun sekejap lagi…

Neraca nafsu : Aku tak mampu… Bukankah itu ketentuan Ilahi? Tapi, bukankah telah lama kau peliharanya, andaikan kau abaikannya sebentar, mungkin tak memberikan kesan pada amal-amal yang terdahulu, dah banyak!

Neraca iman : Justeru, jaminkan aku, dengan amalku itu… sudah cukup membuat aku menghirup harum JannahNya…

Neraca nafsu : Itu juga ketentuan Ilahi, hanya Dia yang layak memberi jaminan.

Neraca iman : Justeru, marilah bersamaku… terusan mengejar Cinta Dia.

Neraca nafsu : Cinta Dia….. ya, perlu itu. Tapi, ku tahu… Nalurimu juga mahukan cinta dunia…. bukan? Ku pasti, kau juga tahu, betapa indahnya cinta dunia?

Neraca iman : Wahai nafsu….. Tenang-tenanglah dikau…. Kan ku curahkanmu dengan Kasih dan Cinta Tuhan…. Hentikan bicaramu wahai nafsu…

Neraca nafsu : Cukupkah keinginanmu dengan hanya Cinta Tuhan?

Neraca iman : Memang benar seperti apa yang dikhabarkan, kau takkan pernah diam memujuk rayu. Jika ku dihalalkan dengan cinta dunia sekalipun, Cinta Tuhan masih yang pertama. Cinta itu perlu mekar sampai bila-bila. Wahai nafsu, tak rasa bersalahkah dikau, tak mencintai Dia yang telah sekian lama menyintaimu? Yang tak putus-putus menyintaimu? Nafsu, sudahlah Dia pasti rindu pada esak tangismu, rengekan manjamu, pujuk rayumu padaNya…. Dia pasti rindu dan cemburu, andai kau punya cinta lebih dari cintamu padaNya… Jangan pernah kau abaikan Dia… selangkah kau mendekatiNya, seribu langkah Dia akan mendekatimu…. Aku rindukan belaianNya… jangan kau pujuk rayu aku lagi…. Wahai nafsu, cukuplah.

Neraca nafsu : …….. baiklah… bisikkan padaku perihal Cinta Tuhan.

Neraca iman : “Katakanlah (Muhammad), jika kamu mencintai Allah, ikutlah aku, nescaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosa mu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Katakanlah (Muhammad), taatilah Allah dan Rasul. Jika kamu berpaling, ketahuilah bahawa Allah tidak menyukai orang-orang kafir.” [Ali Imran : 31-32]

Neraca iman : Itu janjiNya, aku perlu ikut apa yang Rasulullah ajarkan, dan apa yang Allah khabarkan… Jangan kau teruskan pujuk rayumu… Kerana aku ingin sahut CintaNya

Neraca nafsu : Baiklah…. Kali ini kau menang… Fitrahku memang memujuk rayu untuk menyimpangkanmu. Moga cintamu pada Tuhan kan selamanya menjinakkanku. Aku kan datang lagi memujuk rayu.

Neraca iman : Moga aku terus diberi kekuatan Wahai Allah… hambaMu masih tercari-cari manisnya bercinta denganMu, jangan kau izinkan lagi aku kalah dengan pujuk rayu nafsu… moga Allah beri kekuatan… dengan kekuatan CintaNya…. Aminn….


Sama-sama kita renung, fikir dan amati.

Wallahualam...


p/s : okeyh... nak sambung study.. jeles tengok senior-senior yang dah graduate. Al-maklumlah... UiTM Shah Alam kini sedang ber'konvokesyen'. Saya??? Insya-Allah... 3 semester lagi di bumi UiTM Shah Alam nie..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...